Media

După două săptămâni de proiecţii, caravana Guerilla Verde soseşte la Cluj

Autor: www.eurovalcea.ro
Data aparitiei: 14.03.2011
Publicatie: www.eurovalcea.ro

Caravana educaţională de film eco Guerilla Verde a ajuns în cea de a treia săptămână de proiecţii. Mâine elevii şi studenţii clujeni sunt aşteptaţi la Liceul Waldorf şi la Universitatea de Medicină „Iuliu Hatieganu” pentru film şi dezbateri

Proiectul se derulează în perioada 1 – 25 martie. Guerilla Verde a plecat din Bucureşti şi se opreşte în Timişoara, Cluj-Napoca şi Constantă. Tinerii vor primi sfaturi practice prin intermediul filmului documentar ”No Impact Man” -  un experiment extrem, în care o familie încearcă să trăiască timp de un an cu un impact minim asupra mediului. Printre măsurile luate se număra renunţarea la electricitate, mijloace de transport, lift, cosmetice, lame de râs sau scutece de unică folosinţă, cumpărăturile se reduc la mâncare luată doar de la producătorii locali – şi vor avea ocazia să dezbată pe această temă împreună cu reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu, invitaţi  la aceste proiecţii eveniment. Caravana Guerilla Verde se derulează sub egida Ministerului Mediului şi Pădurilor şi a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Cea de a doua săptămână a caravanei Guerilla Verde i-a adus pe organizatori, din nou, în Timişoara. Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului au avut ocazia să vizioneze documentarul “No Impact Man” şi să discute cu invitaţii speciali. EcoClub Timişoara le-a prezentat proiectele dezvoltate de asociaţie în oraş de-a lungul timpului şi i-a invitat să li  alăture, în încercarea de a le oferi timişorenilor un oraş mai curat şi mai verde.

Fundaţia Verde 2000, reprezentată de domnul profesor Nicolae Diminescu, le-a oferit studenţilor toate argumentele pentru a-i convinge că natură e casa noastr, a tuturor, şi metaforic spus, e frumos să ne descălţăm la intrare. Aşa cum muntele şlefuieşte caractere, munca în echipă, excursiile în natură, razele de soare şi fiecare firicel de iarbă pot aduce verdele atât de aproape de noi. Profesorul a subliniat rolul fundamental al educaţiei în convingerea tinerilor că protecţia mediului înseamnă acţiune şi nu doar vorbe frumoase spuse la clasă şi uitate imediat după aceea.

În a doua zi de proiecţie, a fost rândul elevilor Colegiului Bănăţean să urmărească filmele oferite şi să discute cu asociaţiile de mediu invitate. Filmele i-au  sensibilizat pe cei din sală, care au început să împărtăşească din  experienţele proprii. Mai mult de jumătate din elevii claselor a V a au mărturisit că au biciclete şi că se deplasează frecvent cu ele. Foarte mulţi era deja familiarizaţi cu excursiile la munte, dar, în acelaşi timp, dezamăgiţi de felul în care turiştii tratează natură, necuratand în urma lor. Elevii, atât cei de gimnaziu, cât şi cei de liceu, au declarat că doresc să participe la acţiunile de plantare şi la cele de ecologizare despre care au vorbit invitaţii. Asociaţia Verde pentru Biciclete a vorbit despre importanţa acestui mijloc de locomoţie pentru sănătatea noastră, pentru mediu şi nu în ultimul rând, pentru o stre psihică de confort.

Cea de a cincea ediţie a caravanei educaţionale de film eco “Guerilla Verde”  a început pe 1 martie la Bucureşti. 500 de tineri au participat la proiecţii şi au discutat cu organizatorii şi cu invitaţii acestora despre şansele reale de protejare a mediului. Evenimentele Guerilla Verde au continuat săptămâna trecută în  Timişoara.

Liceeni şi studenţii au vizionat documentarul “No Impact Man”. În 2006 scriitorul Colin Beaven a demarat proiectul “No Impact Man”, în cadrul căruia şi-a propus ca, timp de un an, să trăiască într-o manieră cât mai puţin dăunătoare mediului înconjurător.

“No Impact Man” este un experiment extrem în care o familie încearcă să trăiască timp de un an cu un impact minim asupra mediului. Printre măsurile luate se număra renunţarea la electricitate, mijloace de transport, lift, cosmetice, lame de râs sau scutece de unică folosinţă, etc. Cumpărăturile se reduc la mâncare (luată doar de la producătorii locali şi numai sortimente de sezon) şi nu se mai produc  deşeuri. Timp de un an, Colin Beavan şi familia s-au deconectat de la electricitate şi de la consumatorismul haotic, n-au produs gunoi, au călătorit doar cu bicicleta sau pe jos, şi nu au cumpărat nimic, cu excepţia mâncării. La final au constatat că traiul simplu nu ajută doar mediul dar şi ei au devenit mai sănătoşi, mai fericiţi şi mai avuţi în feluri pe care nu şi le imaginaseră.

Caravana va continua săptămâna aceasta la Cluj-Napoca, cu proiecţii dedicate atât celor mici, cât şi celor mari. Iată programul:

15 martie: 12.00 – 13.00 – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Hatieganu”
15 martie: 13.00 – 15.00 – Liceul “Waldorf”, Sala de Festivităţi

Printre noutăţile acestei ediţii se număra lansarea Clubului Guerilla Verde la care se pot înscrie atât cadrele didactice, cât şi elevii.  Prima acţiune a clubului este organizarea unei biblioteci cu cât mai multe titluri despre ecologie, în fiecare unitate de învăţământ. Prima proiecţie din cadrul caravanei are loc astăzi, începând cu ora 18.00, în Amfiteatrul « Simion Mehedinţi », din cadrul Facultăţii de Geografie a Universităţii Bucureşti.  Caravana Guerilla Verde se derulează sub egida Ministerului Mediului şi Pădurilor  şi a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Proiecţiile vor fi organizate în cadrul unităţilor de învăţământ partenere, pentru a asigura transmiterea cât mai eficientă a mesajului. Aşa cum ne-a obişnuit, Guerilla Verde îmbina din nou educaţia ecologică,filmul, dialogul liber şi jucătorii activi din sectorul de mediu într-un context neconvenţional şi relaxat.

“De la an la an ne convingem că iniţiativa noastră este necesară şi eficientă. Tocmai de aceea oferim de acum înainte atât  cadrelor didactice, cât şi elevilor posibilitatea de a interacţiona şi de a se implica în proiecte comune prin intermediul Clubului Guerilla Verde. Primul proiect de pe agenda  clubului este formarea de biblioteci care să conţină un număr cât mai mare de titluri legate de ecologie, cărţi şi multimedia, în fiecare unitate de învăţământ prin care va trece caravana Guerilla Verde. Începând cu această ediţie vom avea şi un jurnal al caravanei, aşa că veţi putea afla întâmplările şi accesând blogul  Guerilla Verde”, declară Nicoleta Talpes, organizator.

Ecopaparazzi, concursul foto-video de ”poliţie verde a bunului simţ” care s-a transformat într-o adevărată platforma de socializare pentru cei interesaţi de ecologie, însoţeşte din nou caravana. Pentru participarea la concurs, doritorii trebuie să surprindă imagini de pe stradă, din şcoală, liceu, campus sau imagini din călătorii, care să reflecte modul în care comunităţile locale respecta, sau nu, mediul înconjurător şi să le încarce pe www.ecopaparazzi.ro . Câştigătorii vor fi desemnaţi în funcţie de numărul de vizualizări. Detalii despre regulament pot fi găsite  pe www.ecopaparazzi.ro. Platforma Ecopaparazzi.ro este dezvoltată împreună cu Trilulilu, UPC România şi Asociaţia Environ.

Următoarea « oprire» a caravanei Guerilla Verde vor fi la Constantă, după cum urmează:

Constanţa

22 martie: 10.00 – 12.00 – Liceul Teoretic Ovidius, Sala de Festivităţi
23 martie: 13.30 – 15.30 – Academia Navală “Mircea cel Bătrân” , Sala de festivităţi

Parteneri

Caravana Guerilla Verde este un proiect susţinut de Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, UPC România, Danone România,  Asociaţia Environ, Tetra Pak, primăriile din oraşele aflate pe traseu (Timişoara, Cluj-Napoca, Constantă), Universitatea Bucureşti – Facultatea de Geografie şi Facultatea de Litere, Asociaţia Studenţilor Geografi, Scoala nr.75 « Leonardo da Vinci », Colegiul Naţional ‘ « Matei Basarab» Bucureşti, Grădiniţă Elite, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie « Iuliu Hatieganu » Cluj-Napoca, Liceul Waldorf Cluj-Napoca, Liceul Teoretic « Ovidius » Constantă, Academia Navală « Mircea cel Bătrân » Constantă, ECDL, Eurolines, Hotel Voila Constantă, Pensiunea Mellis Cluj-Napoca.

Partenerii ONG care s-au alăturat sunt: Reper 21, Verde pentru Biciclete, Young Innitiative, Eco Club Timişoara, Apis Tomitana, ARET, TVR Timişoara Se poartă Verdele, Asociaţia Tinerilor pentru Excelenţă, Voluntari Garda de Mediu Constantă, Generaţia Verde, Asociaţia CharityGift.

Transportatorul caravanei este Fiat, brandul cu cele mai mici emisii de CO2 din Europa.

Articol aparut in www.eurovalcea.ro