Media

Trilulilu- obligat sa respecte drepturile de autor

Autor: Cristian Moldoveanu
Publicatie: www.xtrempc.ro
Data aparitiei: 22.02.2010

La sfârşitul lunii ianuarie 2010, reprezentanţii Asociaţiei Industriei Muzicale din România (AIMR), Trilulilu şi Hostway, au semnat, în premieră în România, un contract de tranzacţie pentru asigurarea respectării drepturilor de autor pentru produsele ce aparţin producătorilor de muzică, membri ai AIMR şi care sunt accesibile pe site-ul trilulilu.ro.

Discuţiile au fost concluzionate după câteva luni de negocieri, Trilulilu fiind asistat de către casa de avocatură Biriş Goran şi Prof.univ.dr. Lucian Mihai.
Astfel, prin implementarea unei măsuri tehnice de protecţie (amprentare digitală a conţinutului – “fingerprinting”) Trilulilu va putea filtra informaţia de pe propriul site, indentificând fonogramele şi videogramele din repertoriul membrilor AIMR. Această măsură va permite producătorilor să sesizeze reproducerile neautorizate dar şi să beneficieze de promovare proprie sau de venituri viitoare sub forma publicităţii online sau a download-ului legal. Această tehnologie va fi implementată până la data de 30 iunie 2010.

Trilulilu s-a angajat să încheie contracte de licenţă cu toţi membri AIMR pentru utilizarea fonogramelor şi videogramelor din repertoriul acestora pe site-ul www.trilulilu.ro, având în acest moment deja semnate astfel de contracte cu o parte dintre membri AIMR.

AIMR, Trilulilu şi Hostway impun o conduită fără precedent în România în ceea ce priveşte site-urile şi platformele care pun la dispoziţia publicului prin Internet opere protejate de drepturi de autor. Practic, AIMR va promova în viitor noi forme de colaborare şi cu alţi furnizori de conţinut online, în încercarea de a-i determina pe aceştia să implementeze măsuri tehnice de protecţie.

AIMR are ca principal scop prevenirea faptelor de piraterie, constatarea faptelor penale care generează prejudicii industriei muzicale din România şi acţionarea în scopul sancţionării persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe. În acest sens, AIMR reprezintă interesele şi drepturile principalelor case de producţie muzicală din România şi din străinătate.

Articol apărut în www.xtrempc.ro.