Media

AIMR si Trilulilu – premiera privind drepturile de autor in domeniul Internetului in Romania

Autor: Vlad Gidea
Publicatie: www.stiri.it
Data aparitiei: 22.02.2010

La sfârsitul lunii ianuarie 2010, reprezentantii Asociatiei Industriei Muzicale din România (AIMR), Trilulilu si Hostway, au semnat, în premiera în România, un contract de tranzactie pentru asigurarea respectarii drepturilor de autor pentru produsele ce apartin producatorilor de muzica, membri ai AIMR si care sunt accesibile pe site-ul www.trilulilu.ro.

Discutiile au fost concluzionate dupa câteva luni de negocieri, Trilulilu fiind asistat de catre casa de avocatura Biris Goran si Prof.univ.dr. Lucian Mihai.
Astfel, prin implementarea unei masuri tehnice de protectie (amprentare digitala a continutului – “fingerprinting”) Trilulilu va putea filtra informatia de pe propriul site, indentificând fonogramele si videogramele din repertoriul membrilor AIMR. Aceasta masura va permite producatorilor sa sesizeze reproducerile neautorizate dar si sa beneficieze de promovare proprie sau de venituri viitoare sub forma publicitatii online sau a download-ului legal. Aceasta tehnologie va fi implementata pâna la data de 30 iunie 2010.

Trilulilu s-a angajat sa încheie contracte de licenta cu toti membri AIMR pentru utilizarea fonogramelor si videogramelor din repertoriul acestora pe site-ul www.trilulilu.ro, având în acest moment deja semnate astfel de contracte cu o parte dintre membri AIMR.

“Suntem foarte fericiti ca ne-am adus contributia la o premiera în ceea ce priveste drepturile de autor în domeniul Internetului în România si totodata în sustinerea demersurilor anti-piraterie ale AIMR. Acordul semnat a reprezentat pentru noi unul dintre obiectivele cheie pentru 2010 si ne va permite, atât noua, cât si membrilor AIMR, o maximizare a potentialului economic al site-ului nostru. Exista asadar o situatie „win-win” pentru toate partile implicate”, a declarat Sergiu Biris, Crocodilu’ Sef al Trilulilu.

AIMR, Trilulilu si Hostway impun o conduita fara precedent în România în ceea ce priveste site-urile si platformele care pun la dispozitia publicului prin Internet opere protejate de drepturi de autor. Practic, AIMR va promova în viitor noi forme de colaborare si cu alti furnizori de continut online, în încercarea de a-i determina pe acestia sa implementeze masuri tehnice de protectie.

„Respectarea drepturilor de autor este o prioritate pentru noi, având în vedere ca distributia de continut audio/video online este în continua crestere si vrem sa capitalizam acest trend ascendent. De aceea, vom asigura tot ce este necesar din punct de vedere tehnic pentru a facilita colaborarea dintre Trilulilu si AIMR. În final, este vorba de o situatie în care toate partile implicate au de câstigat. Artistii si casele de productie câstiga un nou canal de distributie, utilizatorul final beneficiaza de divertisment gratuit si de buna calitate, iar Trilulilu devine cel mai mare canal online de distributie audio/video legala din România. Ne bucuram ca avem ocazia sa oferim solutia tehnica aflata la baza acestei dezvoltari”, declara Flaviu Radulescu, Director General Hostway România.
Trilulilu este cea mai mare comunitate on-line din România, unde vizitatorii pot urmari si contribui cu clipuri video, audio si imagini. Trilulilu a fost lansat in ianuarie 2007, fiind in prezent unul dintre cele mai vizitate site-uri romanesti cu peste 2.6 milioane de vizitatori unici lunar.

AIMR are ca principal scop prevenirea faptelor de piraterie, constatarea faptelor penale care genereaza prejudicii industriei muzicale din România si actionarea în scopul sanctionarii persoanelor responsabile de încalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe. În acest sens, AIMR reprezinta interesele si drepturile principalelor case de productie muzicala din România si din strainatate.

Hostway este una dintre cele mai mari societati de hosting la nivel global, fiind prezenta în 13 tari cu 15 data centere, 17 centre operationale si peste 700 angajati. Serviciile Hostway includ înregistrare de nume de domenii, web hosting, colocare, servere dedicate, hosting SaaS si deservesc mai mult de 1.4 milioane de website-uri si peste 2 milioane de clienti din întreaga lume.

Articol apărut în www.stiri.it .