Media

Trilulilu, dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor

Autor: Adrian Popa
Publicaţie: www.cotidianul.ro
Data apariţiei: 26.08.2009

Procesul a fost intentat de către Asociaţia Industriei Muzicale din România.

Site-ul video Trilulilu a fost dat în judecată de către Asociaţia Industriei Muzicale din România (AIMR), pentru încălcarea drepturilor de autor. Alături de site este acţionată în judecată şi firma Hostway Romania SRL, care găzduieşte portalul. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti pe 22 iulie, anul curent, iar prima înfăţişare va avea loc pe 10 septembrie. Mai multe detalii, în curând.

Până la închiderea ediţiei, fondatorul Trilulilu.ro nu a putut fi contactat. Un reprezentant al AIMR, contactat de Cotidianul, a declarat că în acest moment, “AIMR nu are nimic de declarat pe marginea acestui subiect”.Lansat oficial pe 22 ianuarie 2007, Trilulilu, numit şi “YouTube-ul românesc”, este cel mai popular site de partajare video din România, ocupând primul loc în topul celor mai vizitate site-uri locale.La Festivalul Internetics 2007 a câştigat premiul pentru cel mai bun site de divertisment şi timp liber.

Nici modelul după care a fost realizat Trilulilu, celebrul YouTube, nu a fost ferit de probleme legate de drepturile de autor, chiar dacă este proprietatea gigantului serviciilor de Internet Google. Canalul francez de televiziune TF1 a atacat în instanţă anul trecut YouTube, acuzându-l de “contrafacere, concurenţă neloială şi parazitism”. Apoi alte organizaţii, precum conglomeratul media Viacom, compania media italiană Mediaset şi liga engleză de fotbal Premier League, au chemat YouTube în instanţă. Viacom a cerut daune în valoare de un miliard de dolari, spunând că a găsit postate pe YouTube peste 150.000 de materiale ale căror drepturi de autor îi aparţin. În iulie 2008, instanţa a obligat Google să furnizeze Viacom, care deţine casa de film Paramount Pictures, studiourile DreamWorks şi MTV Networks, detalii personale ale vizitatorilor site-ului YouTube.

De fiecare dată când au avut probleme din cauza drepturilor de autor, reprezentanţii site-ului video s-au apărat spunând că nu pot controla ce materiale postează utilizatorii. Însă presiunile i-au determinat în cele din urmă să introducă sistemul Video ID, care verifică atunci când un fişier este încărcat dacă drepturile de autor ale acestuia aparţin altei companii.

Articol apărut în www.cotidianul.ro.