Media

Cum să fii CEO la 25 de ani

Autor: Alina Stanciu
Publicaţie: www.cotidianul.ro
Data apariţiei: 20.10.2008

Sergiu Biriş, directorul general al trilulilu.ro, un site de conţinut video, este cel mai tânăr CEO din România.

Are 25 de ani şi este cel mai tânăr dintre „Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business“ din România, potrivit unui anuar realizat de “Ziarul Financiar ( ZF) Sergiu Biriş conduce o afacere de 17.500 de euro anual şi totodată site-ul cu cea mai mare creştere a traficului la un an de la lansare: trilulilu.ro. „Consider că există foarte mulţi tineri manageri care merită un loc în acest clasament. Cunosc antreprenori chiar mai tineri care muncesc foarte mult pentru a-şi construi propriile afaceri. Sper să mă considere un reprezentant al lor, şi nu un concurent“, susţine Biriş, care crede că reuşita sa se datorează în mare parte succesului generat de Trilulilu.

„Consider că un manager nu va avea niciodată succes fără o echipă puternică în spatele lui“, apreciază omul de afaceri.

Absolvent al Facultăţii de Studii Europene din Cluj-Napoca, Biriş a început să lucreze pe cont propriu încă din facultate. „Am fost dintotdeauna atras de mediul online. Am început ca web designer freelancer, după care în facultate mi-am înfiinţat propria agenţie de web design&dezvoltare. Toată experienţa mea a avut aşadar la bază Internetul. În acelaşi timp am considerat că e un moment foarte bun pentru oricine doreşte să pornească o afacere online. România este într-o creştere spectaculoasă pe toate segmentele din online şi există încă loc pentru proiecte de succes“, povesteşte Biriş, care a dat lovitura devenind „crocodilul-şef“ la Trilulilu, o platformă de sharing ce s-a dovedit a avea cea mai mare ascensiune de pe Internetul autohton. În mai puţin de un an, trilulilu.ro a ajuns în top 10 site-uri româneşti, fapt ce a atras după sine şi interesul investitorilor. Astfel, la finele anului trecut, Biriş a vândut 10% din afacere francezului Alexis Bonte, iar anul acesta a cedat încă 41% din acţiuni. Tranzacţia a fost evaluată la peste un milion de euro.

De altfel, directorii generali din companiile IT sunt cei mai tineri dintre cei 1.000 de manageri desemnaţi de ZF, în condiţiile în care, în medie, managerul român are în jur de 40 de ani. Este şi cazul lui Bogdan Gheorghe, care, la 26 de ani, este director executiv la Softnews Net, compania care deţine biblioteca online de soft gratuit Softpedia, sau al lui Lucian Todea, care la aceeaşi vârstă este directorul general la iTNT ce deţine site-ul soft32.com. Cum se ajunge atât de sus la o asemenea vârstă? O explicaţie ar fi că aceşti directori general sunt şi deţinătorii propriilor afaceri. „Nu am avut niciodată un job în afara propriului business, aşa că nu mi-am pus niciodată această problemă“, ne-a declarat Sergiu Biriş. De asemenea, Radu Furnică, preşedinte şi CEO în cadrul companiei de head hunting Leadership Development Solutions şi unul dintre cei 1.000 cei mai importanţi oameni de business, susţine că în ziua de astăzi nu mai contează atât de mult studiile. Dovadă şi studiile managerilor care apar în anuarul ZF, doar 10% dintre aceştia fiind absolvenţii unui MBA. „Azi nu mai este nevoie de atâtea diplome ca să ai succes. Cred că, în primul rând, se caută bunul-simţ. A face ceva bine este mai important decât a primi o diplomă“, apreciază Furnică, acesta considerând că pentru a ajunge în vârful piramidei organizaţionale trebuie să fii muncitor, analitic şi vizionar.

Catalogul „Who’S Who in Business Romania 2008 – Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business“, realizat de „Ziarul Financiar“, cuprinde executivi de top din cele mai importante industrii, precum şi antreprenori români şi consultanţi, care acum consiliază cei mai puternici jucători din economie.

Articol apărut în www.cotidianul.ro.