Media

Romanii abandoneaza TV-ul pentru video on-line

Autor: www.financiarul.com
Publicaţie: www.financiarul.com
Data apariţiei: 25.07.2008

Spre deosebire de cei care vor sa retransmita posturile TV pe internet, o serie intreaga de site-uri isi propun sa faca bani oferind continut video gratuit on-line, dupa modelul mult mai celebrului YouTube.

Site-urile de video sharing au aparut in ultimii doi ani, si anul trecut numarul lor a crescut: Trilulilu, EvoTV, HappyFish, dar si sectiuni in marile portaluri web Neogen Video, Acasa Video, Apropo.ro si asa mai departe. Ba chiar a fost inregistrata si prima investitie serioasa, Trilulilu devenind primul site video „milionar“, dupa ce omul de afaceri Alexis Bonte a investit 100.000 de euro pentru 10% din actiunile site-ului, ridicand astfel valoarea lui „de piata“ la un milion de euro.

Cresterea de audienta este certa, potrivit firmelor de analiza, in 2007 dublandu-se atat numarul celor care stau pe site-uri de video sharing, cat si timpul petrecut de acestia on-line. Site-urile sunt din ce in ce mai populare atat pentru continutul inedit, surprins de oameni cu propriile aparate, telefoane mobile, camere foto si video, cat si pentru seriale si emisiuni TV, meciuri si diverse secvente din acestea, extrase si comentate aprig de privitori.

Interes la fel de mare in .ro

„Romanii sunt cu siguranta pasionati de video on-line“, a declarat pentru „Financiarul“ Sergiu Biris, fondatorul Trilulilu. „Suntem inca la inceput, insa va exista o migrare dinspre TV spre on-line si la noi – cresterea continua a numarului de utilizatori de internet si a conexiunilor broadband vor face acest lucru posibil“, a precizat el. Opinia sa este confirmata si de ceilalti intreprinzatori din internetul romanesc. Calin Fusu, fondator si manager al Neogen, unul dintre cele mai populare portaluri autohtone, a intentionat anul trecut sa cumpere Trilulilu, dar discutiile au esuat. „Romanii nu sunt diferiti de ceilalti utilizatori de internet, deci sunt pasionati si de video. Rata de penetrare a internetului este mai mica, dar asta se rezolva in timp“, a declarat pentru „Financiarul“ seful Neogen. Exista si pareri contrare. Desi au o sectiune video in portal, Cristian Ditoiu, general manager al Acasa Media, nu crede ca romanii pot oferi content precum o fac americanii. „Daca vorbim despre episoade, de «Lost», atunci da, romanii sunt pasionati de video pe net – daca vorbim despre user generated content (clipuri create de utilizator si incarcate pe site), atunci romanii sunt tristi la acest capitol“, a precizat el. Mihai Popescu, manager de proiect la site-ul de divertisment on-line 220.ro, spune ca – din contra – continutul general furnizat de utilizatori creste de la zi la zi. „Romanul a vrut intotdeauna sa aiba ultimul model de telefon mobil, de camera de luat vederi, si asta incepe sa se vada si in lumea site-urilor de video sharing“, a apreciat el.

In piata romaneasca, dezvoltarea site-urilor de text a aratat ca se poate crea o audienta foarte mare, iar acelasi lucru se va intampla cand piata media TV on-line romaneasca va avea cat mai multi concurenti seriosi, a explicat pentru „Financiarul“ Sergiu Mihalcea, CEO al EvoTV.

Distractie si comunitate

Pe langa vizionarea de clipuri, tendintele releva faptul ca si pe acest segment Web 2.0 va castiga: comunitatea este la fel de importanta pentru utilizator, iar castigarea respectului acesteia implica efort sustinut. „Evident ca toata lumea impinge puternic pentru a obtine content de cat mai buna calitate, atat cel propriu cat si cel postat de useri“, a precizat managerul 220.ro. Spre deosebire de site-urile cu clipuri incarcate de utilizatori, initiative precum EvoTV, Sanatatea TV sau altii creeaza content pe care il ofera utilizatorilor. Ei mizeaza de faptul ca marile site-uri se vor lovi la un moment dat de problema drepturilor de autor: incarcarea de continut protejat, ceea ce se intampla frecvent. Ceilalti considera ca viitorul le apartine. „Cei din publicitate incep sa inteleaga faptul ca suntem un canal media, pana la urma, si unul cu un foarte mare potential“, a precizat Sergiu Biris.

Articol apărut în www.financiarul.com.