Media

Nu sunt pasionat de Second Life, mai degraba de eRepublik

Autor: www.financiarul.com
Publicaţie: www.financiarul.com
Data apariţiei: 24.06.2008

Alexis Bonte a surprins mediul de afaceri autohton investind banii proprii in site-ul de video-sharing trilulilu.ro si apoi preluand controlul asupra acestuia. Recent a anuntat ca a obtinut o investitie de 550.000 de euro in 11% din actiunile eRepublik.com, un univers virtual dezvoltat de programatorul roman George Lemnaru.

Sosit in Romania cu afaceri farmaceutice, Alexis Bonte incerca sa identifice site-uri din acest domeniu cand a descoperit www.natura plant.ro si l-a cunoscut pe autor, George Lemnaru. Tanarul roman avea multe planuri, dar ideea unui univers on-line, eRepublik.com, a fost cea care l-a convins pe investitor.

Adunand o experienta de afaceri de peste zece ani – la 22 de ani era deja membru in boardul www.tra deok.ro – Alexis Bonte a fost, de asemenea, „cucerit” de proiectul romanesc Trilulilu. Site-ul inspirat de YouTube are acum o valoare de trei milioane de euro, daca este sa il credem pe actionarul principal. Dupa ce initial cumparase 10% din afacere cu 100.000 de euro, ridicand valoarea site-ului la un milion de euro, a preluat apoi controlul integral al afacerii, platind inca 300.000 de euro. Ulterior, a convins fondul de investitii francez AGF Private Equity si alti antreprenori sa investeasca 550.000 de euro pentru 11% din eRepublik, unde Alexis Bonte detine 70% din actiuni, iar restul revin fondatorului.

Lansat in luna noiembrie 2007 in faza de testare (beta), site-ul eRepu blik.com este un joc on-line de strategie, dezvoltat in limba engleza, un simulator de evolutii economice /politice/militare, in care utilizatorii pot deveni negociatori abili, strategi sau oameni de afaceri mai performanti. La o saptamana de la lansare, aproximativ 10.000 de utilizatori atrasi de site au facut serverele sa se blocheze. In a doua saptamana, eRepublik a supravietuit unui atac al hackerilor, iar succesul sau nu mai trebuia demonstrat. Toate firmele de investitii contactate de Alexis Bonte au fost interesate de eRepublik, pentru potentialul site-ului, dar americanii au cerut mutarea sediului in California, eventual chiar in Silicon Valley. Chiar si asa, compania prevede deschiderea unui birou nord-american anul viitor. De la perioada initiala, au fost angajati programatori si designeri, iar eRepublik.com are acum 15 angajati. Dupa investitia obtinuta se vor continua atat angajarile, cat si dezvoltarea proiectului.

„Financiarul“: Cine v-a atras atentia asupra proiectului eRepublik.com, cum ati aflat despre el?
Alexis Bonte: Nu am primit nicio informare, pur si simplu, cand verificam site-urile romanesti din domeniul Sanatatii, am descoperit naturaplant.ro si mi-a placut. Sunt in boardul Centrofarm, una dintre companiile importante din industria farmaceutica din Romania si de aceea ma interesau astfel de site-uri. Mi-a placut naturaplant.ro si m-am gandit sa ma intalnesc cu realizatorul sau, George Lemnaru. Dupa ce -am intalnit cu acesta, am fost imresionat de ceea ce realizase, practic, de unul singur. Mi-a povestit si de ideea unui site, simulator de geo-politica, on-line. Fiind un fan al jocurilor de strategie, ideea mi-a suras imediat, iar astfel am inceput sa colaboram.

Ce anume v-a facut sa-l ajutati, ce anume v-a convins ca eRepublik are un potential de viitor?
Impreuna cu George Lemnaru, am decis sa devenim parteneri in diverse proiecte, intai in firma de design, Tevin Solutions, am imbunatatit naturaplant.ro si apoi am lansat site-uri noi, precum benessere.ro, centrofarm.ro si alte site-uri de amploare mai mica. Aceste proiecte on-line ne-au permis sa invatam sa lucram impreuna, sa construim o echipa deosebita, iar apoi, din aceasta a rezultat prima versiune, beta, a site-ului eRepublik. La inceput, am fost de acord sa alocam site-ului eRepublik doar resurse limitate, prima versiune a fost dezvoltata in noua luni. Dupa lansarea oficiala, in prima saptamana site-ul adunase aproximativ 10.000 de utilizatori din 43 de tari ale lumii, iar apoi volumul mare de trafic a dat peste cap serverele companiei. In a doua saptamana de la lansare, a trebuit sa facem fata unui atac al hackerilor. Dupa o luna de la prima lansare, eRepublik castiga premiul special al competitiei LeWeb3, unde se prezinta proiecte web din toata lumea, in special cele noi, start-up.

In acel moment ne-a fost clar ca proiectul eRepublik.com este unul special, iar apoi a fost o decizie usoara sa continuam investitiile in el.

Aveti o pasiune pentru lumile virtuale, precum Second Life sau altele?
Nu, nu este vorba de asa ceva. Second Life este un concept minunat si are in continuare un mare potential, dar principalul lui dezavantaj, in opinia mea, este ca acest univers virtual nu este doar un simplu joc. Asa imi place si World of Warcraft, dar nu am niciodata timp suficient pentru a-l juca. De aceea, eRepublik este modelul ideal de joc on-line sau lume virtuala, datorita consumului redus de resurse din partea computerului. Este un joc cu focus pe strategie si, in plus, este bazat pe socializare si interactiune. Pe deasupra, iti trebuie foarte putin timp pe zi ca sa fii activ pe eRepublik. Aproximativ 15 minute pe zi sunt suficiente.

Ce se va intampla dupa investitia initiala, care sunt planurile pentru eRepublik?
Deocamdata vom continua dezvoltarea versiunii publice (V1), care va fi lansata pana la finalul acestui an. Intentionam sa intarim echipa de programatori si designeri, deci vom angaja mai multi oameni noi. Dupa aceea, vom incerca sa obtinem o noua finantare. Versiunea actuala, in care se poate intra doar cu invitatie, pentru a limita consumul de resurse, va fi urmata de o versiune publica, de aceea se lucreaza si la capacitatea serverelor, problemele tehnice care pot aparea.

Anul viitor, eRepublik isi va deschide un birou in Statele Unite.
Ce se va intampla cu eRepublik pe viitor, la cat evaluati site-ul peste – sa spunem – cinci ani?
Nu stiu, nu pot sa anticipez, dar ar fi bine sa valoreze mai mult decat acum. Este o piata foarte tanara, iar aparitia noilor proiecte virtuale este pozitiva, pentru ca, existand mai multi jucatori, piata este in crestere, ceea ce este bine pentru eRepublik

Daca as gasi un alt proiect care cumva poate fi legat de eRepublik, as putea investi in el, deocamdata insa in acest domeniu avem multe de facut pentru a ridica proiectul actual.

Despre Alexis Bonte

  • a lucrat pentru site-ul de turism LastMinute.com, in echipa de management, si a urmarit tranzactia in urma careia site-ul a fost vandut pentru aproape un miliard de dolari in 2005 pe langa faptul ca este CEO al eRepublik, Bonte detine 51% din Trilulilu.ro, fiind, de asemenea, presedintele companiei. Mai este in boardul companiilor Centrofarm, Fitnesskit, GeneralCom, CPH Pharma, Farmacia y Salud
  • a investit in proiecte on-line autohtone precum Tevin Solutions, imodel.ro sau yesnomayb.ro

Articol apărut în www.financiarul.com.