Media

Serviciile de sharing video invadeaza internetul

Autor: www.financiarul.com
Publicaţie:
www.financiarul.com
Data apariţiei:
13.04.2008

Daca industria tehnologiei informatiei poate identifica anul acesta o tendinta sigura in cresterea a tot ceea ce inseamna mobilitate, imediat dupa aceasta vine explozia continutului video pe internet. Din ce in ce mai multe servicii de video sharing, specifice web 2.0, sunt lansate pe piata fiindca telespectatorii migreaza catre web, unde au mai mult control asupra continutului.

Flickr este cea mai noua companie care intra pe piata sharingului video, prin Flickr Videos. Proprietarii Yahoo nu sunt atat de speriati pe cat par de posibila preluare de catre Microsoft sau de dominatia Google prin cautari si YouTube, din moment ce lanseaza un nou serviciu de sharing video pe o piata din ce in ce mai aglomerata. Cu toate acestea, Flickr Videos propune o abordare diferita, mai apropiata de sharingul foto. De exemplu, filmele sunt limitate la o lungime de 90 de secunde si o dimensiune de 150 MB.

Aceste limitari se pot schimba insa cu timpul. Filmuletele de pe Flickr Videos sunt afisate alaturi de pozele din album si pot fi etichetate, integrate in blog sau intr-o pagina web si puteti activa butonul de “play” din previzualizare. Interfata este foarte curata, astfel incat video-urile se integreaza natural cu pozele dintr-un album. Flickr Videos va permite tuturor utilizatorilor vizualizarea videoclipurilor, insa incarcarea acestora pe web va necesita un cont platit (25 de dolari pe an). Fiind mai degraba directionat catre sharingul video privat, Flickr va da batai de cap unor site-uri precum MotionBox sau Vimeo.

YouTube – liderul filmuletelor on-line

YouTube este site-ul video despre care toata lumea a auzit cate ceva si a devenit, in prezent, al doilea site din lume ca trafic. YouTube a devenit un fel de standard in ceea ce priveste sharingul video si majoritatea site-urilor sunt obligate sa aiba cel putin aceleasi facilitati pentru a concura cu liderul. Site-ul celor de la Google permite etichetarea, comentarea si insemnarea filmelor ca favorite, precum si creatia de playlisturi, abonarea la videoclipurile incarcate de un anumit utilizator sau pe un anumit subiect. Calitatea imaginii este decenta, insa, in lipsa unui standard, cantitatea videoclipurilor este trasatura definitorie a site-ului. Durata maxima a unui videoclip poate fi de zece minute. Acesta permite integrarea filmuletelor in alte site-uri, ca retelele sociale MySpace si Hi5 sau motoarele de blogging WordPress si Blogger.

Daily Motion – calitate mare a imaginii

Daily Motion este un serviciu de video sharing independent din Franta, aparut in martie 2005, la o luna dupa lansarea YouTube. Website-ul este cunoscut de utilizatori mai ales pentru calitatea buna a videoclipurilor in comparatie cu alte site-uri video, bazate pe tehnologia de animatie Flash.

Daily Motion permite cautarea videoclipurilor dupa etichete, canale (grupaje video unitare) sau grupuri de utilizatori, dar se bazeaza si pe ce au cautat alti vizitatori. Dimensiunea maxima a unui fisier video incarcat este de 150 MB, fata de 100 MB, cat permite YouTube, iar limitarea timpului este de 20 de minute.

Diferenta calitatii imaginii se datoreaza faptului ca utilizatorii pot incarca videoclipuri la rezolutii de 640×480 sau 1280×720 in loc de 320×240, ca pe YouTube. In plus, sunetul este stereo, nu mono cum este pe site-ul liderului mai sus amintit. Daily Motion este cenzurat in China din 29 august 2007.

Metacafe – bani pentru videoclipuri originale

Metacafe este unul dintre cele mai mari site-uri independente de video sharing, specializat mai ales in divertisment sumar, pe baza videoclipurilor incarcate si share-uite de utilizatori. Metacafe este asemanator cu celelalte site-uri de video sharing, ca YouTube sau Daily Motion, dar are cateva diferente semnificative. Printre acestea, se numara eliminarea filmelor duplicat, filtrarea continutului adult si o comunitate de 80.000 de membri, care face recenzii videoclipurilor. Astfel, a fost creat sistemul “VideoRank”, prin care utilizatorii decid care sunt cele mai populare videoclipuri. In plus, Metacafe ofera bani utilizatorilor care creeaza continut original ce a depasit un anumit numari de vizualizari. Acest sistem de recompensare este numit “Producer Rewards Program” si este strans legat de VideoRank. Metacafe se bazeaza mai mult decat alte servicii pe feedbackul oferit de utilizatori, dovada fiind faptul ca website-ul s-a clasat pe locul doi intr-un top facut in 2007 de AccuStream iMedia Research dupa comentariile date videoclipurilor.

Pe locul intai s-a clasat reteaua sociala MySpace. Videoclipurile incarcate pe Metacafe apartin atat creatorilor de continut independenti, cat si companiilor de toate dimensiunile.

iMeem – continut media remixat

iMeem este un site destul de diferit de celelalte servicii de video sharing, deoarece acesta permite sharing pentru aproape orice fel de continut media, de la fotografii si articole la muzica si videoclipuri. Vizitatorii acceseaza, comenteaza si evalueaza continutul, dar au nevoie de conturi pentru a crea.

iMeem ofera posibilitatea playlisturilor de continut media si are o noua facilitate denumita “Remix Player”, prin care utilizatorii pot mixa muzica si imaginile pentru a le combina intr-o prezentare cu efecte de tranzitie customizabile. iMeem permite afisarea continutului creat pe alte site-uri prin abonare RSS sau integrare. Utilizatorii iMeem folosesc grupuri de subiecte sau profiluri individuale pentru a gasi continut media specializat, dar site-ul pune accentul pe crearea comunitatilor on-line.

Servicii similare romanesti

Pe internetul romanesc, Trilulilu (trilulilu.ro), Neogen TV (video.neogen.ro) si 220 (220.ro) sunt cele mai cunoscute trei servicii de sharing video si cele mai vizitate. Trilulilu este diferit de rivalele sale prin faptul ca permite sharing pentru continut video, foto si audio, la fel ca si iMeem. In plus, Trilulilu are o sectiune de continut video din emisiuni televizate precum “Cronica Carcotasilor”, dar si serii de videoclipuri create de bloggeri precum Adrian Cristea (cristealizari.com) sau Arhi (arhitv.ro).

Trilulilu are o interfata simpla, usor de utilizat, precum si facilitati elementare ale unui serviciu de video sharing, cum ar fi comentariile, notarea sau etichetarea. Neogen TV este sectiunea video a portalului neogen.ro, similar cu YouTube si organizat pe playlisturi, videoclipuri favorite sau populare. 220 este mai bine organizat in ceea ce priveste continutul decat serviciile rivale.

Astfel, videoclipurile catalogate drept “violente”, “reclame” sau “necenzurat” sunt clar semnalate, spre deosebire de celelalte servicii. Website-ul are si o sectiune de “Best of”, unde puteti gasi cele mai discutate sau cele mai vizualizate videoclipuri. Niciunul dintre servicii nu se diferentiaza substantial in ceea ce priveste continutul, calitatea acestuia fiind in general destul de scazuta, ca si rezolutia videoclipurilor. Toate cele trei servicii permit integrarea videoclipurilor pe propriul website sau blog. De asemenea, atat Trilulilu, cat si 220 sau Neogen TV permit trimiterea linkurilor pe Yahoo Messenger sau prin mail direct din interfata de redare a videoclipurilor.

Articol apărut în www.financiarul.com.