Media

Traficul pe site-uri video s-a dublat in 2007

Autor: www.financiarul.com
Publicaţie: www.financiarul.com
Data apariţiei: 16.01.2008

Traficul site-urilor de video sharing, precum YouTube sau Trilulilu, s-a dublat in cursul anului trecut, iar tendinta s-ar putea mentine si in 2008, arata rapoartele de analiza realizate de Nielsen NetRatings si Pew Internet&American Life Project.
Vedetele muzicii americane se reinventeaza anul acesta lansand afaceri pe internet. MC Hammer a fost primul care a anuntat presa ca finanteaza un proiect video, un site care se va numi DanceJam. Utilizatorii vor incarca clipuri video si unii dintre ei vor putea ajunge vedete, a spus el. La nici o saptamana dupa, Ice Cube a anuntat ca realizeaza un proiect YouTube impreuna cu Dj Pooh. Acesta se cheama UVNTV (You View Network Television) si va fi exact la fel ca si celelalte proiecte deja existente. Doar ca intreprinzatorii au anuntat ca vor folosi tehnologie Microsoft.
Criticii acestui gen de proiecte au anuntat rezultatele unui studiu potrivit caruia rata analfabetismului a crescut spectaculos de la lansarea primelor site-uri video.
Intr-un alt studiu dat publicitatii recent a reiesit ca jumatate dintre baietii tineri nu citesc anual nici macar o carte, iar unii critici pun acest fenomen pe seama site-urilor video.
“Oricate beneficii ar avea media digitala, nu ofera un substitut pentru metodele traditionale de dezvoltare personala si intelectuala, care se desfasoara in general prin cititul in mod frecvent”, a apreciat un cercetator.
In Statele Unite, aproape jumatate din populatia activa on-line (48%) spune ca a accesat cel putin un site de video sharing in 2007. Cu un an inainte, procentul era de 33%. “Cresterea dramatica a numarului celor care urmaresc site-uri de video-sharing este legata in special de popularitatea acestei forme de divertisment in randul barbatilor, in special sub 30 de ani, elevi, studenti si chiar absolventi”, a declarat unul dintre autorii acestui studiu. Aproape 30% dintre tineri urmaresc site-uri de video-sharing in fiecare zi, iar procentul este de 20% din totalul barbatilor care intra pe internet.
Suporterii generatiei digitale sustin ca exista numeroase beneficii in divertismentul electronic. Jocurile video stimuleaza sanatatea fizica, acuitatea mentala si ajuta la o mai buna productivitate, iar YouTube formeaza spiritul civic.

Articol apărut în www.financiarul.com.