Media

Pagini de toti banii

Autor: www.evz.ro
Publicaţie: www.evz.ro
Data aparitiei: 11.06.2007

O “mana” de site-uri media si de servicii asteapta investitori.

Afacerile din „.ro” nascute in urma cu doar cativa ani devin mult mai interesante pentru investitori, dupa tranzactiile de rasunet in care au fost implicati ejobs si Neogen.

Un fond de investitii american a platit in ultima luna 10 milioane de euro pentru participatii la cele doua companii, care gestioneaza liderii pietei de recrutare on-line autohtona – ejobs.ro si, respectiv, bestjobs.ro.

Odata dat startul la achizitia de site-uri, ne putem astepta ca si ceilalti „burlaci” din internet – InternetCorp, Hotnews, Emag, RomanianTourism, AdEvolution, PcFun si mai micutul Trilulilu – sa anunte ca au batut palma cu investitori. Tocmai la banii pe care i-au scos Liviu Dumitrascu, Daniel Tatar (ejobs) si Calin Fusu (Neogen) se vor raporta si viitoarele tranzactii.

Si nu este lipsit de importanta faptul ca ejobs.ro, cel mai mare portal de recrutare on-line de la noi, a fost evaluat la 14 milioane de euro, suma de cel putin 30 de ori mai mare comparativ cu profitul EBITDA (inainte de impozitare, dobanzi si depreciere) pe 2006.

Coeficientul tine cont de potentialul de crestere al companiei si al pietei in care activeaza si este cel mai mare dintre toate tranzactiile realizate recent pe piata locala de IT.

New media

Lideri de piata pe stiri

Mihai Seceleanu a fondat InternetCorp in urma cu doar doi ani. A devenit cel mai mare grup de site-uri de stiri din internetul autohton. Potrivit portalului de monitorizare a activitatii pe net (trafic.ro), principalele doua site-uri conduse de Seceleanu sunt lideri in piata in care activeaza: wall-street.ro pe stirile de business si 9am.ro pe segmentul stirilor generaliste. Site-urile specializate Kudika, Yuppy, Garbo si Condo completeaza portofoliul companiei.

Cresteri

Se dueleaza cu ziarele

Hotnews a debutat in on-line-ul autohton ca primul site de stiri generaliste, inainte chiar ca marile publicatii in print sa-si fi pus la punct varianta virtuala. Creat de Ioan Margarit, se dueleaza in numar de afisari cu 9am si in exclusivitati cu ziarele mari de la noi. In ultimele luni se ridica puternic si segmentul de portaluri de turism – RomanianTourism este unul dintre cele mai performante site-uri aflate inca in afara controlului unui fond de investitii strain.

Publicitate

Promo pe site

Val Voicu a ales sa-si deschida propria agentie de publicitate on-line – AdEvolution – in vara anului trecut, dupa ce a fost timp de sapte ani directorul de marketing al agentiei iMedia. Agentia gestioneaza in acest moment publicitatea pentru 124 de site-uri de la noi si acopera mai bine de jumatate din piata de profil. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla deja un fond de investitii, insa antreprenorul a negat intotdeauna o astfel de asociere.

Comenzi

La concurenta cu raftul

Emag este cel mai mare retailer on-line din Romania. Fondatorul companiei, Radu Apostolescu, a facut publice, de curand, rezultatele pe primul trimestru. Performantele i-ar face invidiosi si pe concurentii din comertul traditional: venituri de 16,5 milioane de euro in primele trei luni ale acestui an, estimarile pentru finele anului indicand atingerea unei cifre de afaceri de 70 de milioane de euro, dublu fata de anul trecut, si o cota de piata de 70a din totalul vanzarilor on-line.

Trecere

Produsele IT, la ele acasa

Dupa ce, in ultimii zece ani, si-a creat un nume in lumea retailului romanesc, fiind considerat unul dintre cei mai vizionari antreprenori din domeniu, Marius Ghenea a devenit astazi un entuziast al comertului on-line cu produse IT si multimedia. PcFun este cel mai nou pariu

al milionarului in euro. Portalul este principalul contracandidat al Emag in vanzarea de produse IT de pe net si se estimeaza ca ii va aduce fondatorului venituri de 21 de milioane anul viitor.

Articol apărut în www.evz.ro.